Skip to content
úzka obrazovka

široká obrazovka

Increase font size

Decrease font size

Default font size

prednastavená farba ružová farba zelená farba červená farba

Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch - Thain János Múzeum Érsekújvár 

Nachádzate sa tu: Úvod | Predmet mesiaca | Archív predmetov 2022 | Aktuálny predmet mesiaca 12/2022
Aktuálny predmet mesiaca 12/2022    PDF Tlačiť E-mail

Forma na oblátky

Predmetom mesiaca december je železná forma na pečenie oblátok s dvomi okrúhlymi platňami a dlhými ramenami, ktorá pochádza z obce Dvory nad Žitavou. Okrúhle platne sú z vnútornej strany zdobené vyrezávanými náboženskými motívmi. Spodná časť jednej z platní je značená datovaním – 1931 a iniciálkami pôvodného majiteľa – PI. Forma sa používala na pečenie vianočných oblátok z nekysnutého cesta v období Adventu. Do Múzea Jána Thaina sa tento predmet dostal v roku 1970.

Oblátky sa začínali piecť v prvých dňoch po Lucii takmer do Vianoc. Úloha zásobiť domácnosti vianočnými oblátkami väčšinou pripadla učiteľom – rechtorom. Obilie chodili zbierať po domoch školské deti už niekoľko týždňov vopred.  Ak sa v obci nachádzal mlyn, múku dával mlynár. Maslo a vajcia nosili do školy miestne ženy. Piekli sa vodové, cukrové, orechové oblátky a do 40. rokov 20. storočia aj oblátky pre dobytok so zapečenou petržlenovou vňaťou. S pečením pomáhali miestny mládenci, nakoľko železné formy mali vyššiu  hmotnosť a oblátky sa nezriedka piekli neskoro do noci. Posledné dni pred Vianocami poroznášali školské deti hotové oblátky v košíkoch po domoch. Pri odovzdávaní oblátok deti predniesli naučené vinše. Dostávali za ne drobné mince a pre učiteľa peniaze a potraviny.

Oblátky patrili medzi najdôležitejšie pokrmy na vianočnom stole. Podávali sa ako prvé štedrovečerné jedlo spolu s medom (pre dobré vzťahy v rodine) a cesnakom (pre pevné zdravie). Dodnes sú oblátky súčasťou jedál na Štedrý večer takmer na celom Slovensku.

 

Tento web používa známe „koláčiky“ (súbory cookies).
Ak chcete vedieť viac o týchto nenápadných „koláčikoch“, kliknite pre viac informácií.


Áno, rozumiem